Géza
-11 °C
-4 °C

A Biofilter Kft. begyűjti a moslékot

MTI
2003.05.22. 10:51
Megkezdte az élelmiszer-hulladékok begyűjtését elsőként az országban a Biofilter Kft., amely eddig csak használt sütőolajokat gyűjtött be. Szakértői becslések szerint évi 100-120 ezer tonna konyhai ételmaradék elhelyezése okoz gondot, miután az agrártárca az európai uniós normák nyomán az idei évtől megtiltotta a moslékok feletetését a nagyüzemben tartott sertésekkel. Deák György, a vállalat ügyvezető igazgatója szerint a törökbálinti cégük Magyarországon az egyetlen olyan, környezetvédelmi engedéllyel rendelkező vállalat, amely megoldást kínál az ételmaradékok szervezett elszállítására a vendéglátóipari egységeknek, szállodáknak, kiskonyháknak.

Az ügyvezető igazgató jelezte, hogy számításaik egyelőre bizonytalanok a begyűjtött élelmiszer-hulladékokra vonatkozóan, ám reményeik szerint az első évben sikerül elérni a 10 ezer tonnát. A gyűjtés sikere azon múlik, hogy a hatóságok mennyire lesznek képesek betartatni az új szabályozást - fűzte hozzá.

A szolgáltatást első ütemben csak a fővárosra terjesztik ki, majd a tapasztalatoktól függően építenék ki az országos gyűjtőhálózatot. A rendszeres szállításra köthető szerződés alapján igénybe vehető szolgáltatás 60 literenként 2 ezer forintba kerül. A Biofiltertől a hulladékok az Atev Fehérjefeldolgozó Rt.-hez kerülnek, amely egy ártalmatlanító üzemben a moslékból komposztot állít elő. A cég az ételmaradékok elszállításán kívül az idén megszervezi a kereskedelmi áruházláncokban felhalmozódott, lejárt szavatosságú élelmiszerek elszállítását is.

A 20 millió forint törzstőkéjű Biofilter Kft. 2001-ben 1,1 milliárd forint árbevételt ért el, amely tavaly 300 millió forinttal nőtt. Az idén 20 százalékos forgalomnövekedés a cél, amelynek egyelőre csak töredéke remélhető Deák György szerint a cég új tevékenységétől.