Albin
0 °C
10 °C

Idén már megjelenhetnek az .eu webhelyek

MTI
2003.05.22. 15:04
Még év vége előtt megjelenhetnek az .eu kiterjesztésű felsőszintű domainnevek, mégpedig az Európai Unió területén működő webhelyek páneurópai azonosítójaként. Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az EURID (European Registry for Internet Domains) szervezetre bízza az új végződéshez tartozó domainnevek és e-mail címek bejegyzését és nyilvántartását. Az .eu tartomány kezelésével foglalkozó nonprofit szervezet székhelye Brüsszelben lesz.

A bizottság hamarosan megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az internetes címeket világméretekben felügyelő szervezet, az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) felvegye az .eu kiterjesztést a globális tartománynevek rendszerébe.

Brüsszel a tagállamokkal és a tartományneveket nyilvántartó szervezetekkel együttműködve intézkedési irányelveket fog kidolgozni az olyan problémák kezelésére, mint a tartománynevek spekulatív célú vagy törvénysértő bejegyeztetése, a szellemi alkotásokhoz fűződő és más jogok védelme vagy a jogviták bíróságon kívüli rendezése.

Az .eu nevek használatára bármely olyan magánszemély, üzleti vállalkozás, illetve szervezet jogosult lesz, aki az EU területén él, illetve amelynek itt van a bejegyzett székhelye.