Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Tudományos célú Playstation 2 hálózat

pte
2003.05.26. 13:06
Az Illinois egyetem számítástechnikai intézete és a amerikai szuperszámítógépes alkalmazások központja (NCSA) négy kutatója 70 darab Sony PlayStation 2 (PS2)játékkonzolból szuperszámítógépet hozott létre. A New York Times beszámolója szerint a cluster kiépítése 50 ezer dollárba került, és mindenekelőtt kísérleti célt szolgál. Azt vizsgálják, hogy olcsó és szabadon hozzáférhető alkatrészekből milyen gyorsan építhető szuperszámítógép.

A kutatócsoport úgy véli, hogy az olcsó szuperszámítógépük másodpercenként akár félmilliárd számítási művelet elvégzésére is képes. A PS2-ből egyébként a központi chip mellett mindenekelőtt a grafikus processzor indította meg a kutatók fantáziáját. Az utóbbi, Emotion Engine néven is emlegetett chip másodpercenként akár 6,5 milliárd számítási művelettel képes megbírkózni.

A nagygépet Linux operációs rendszer tartja össze, mivel a Sony a Linux Kit révén megnyitotta az utat a játékkonzol programozása előtt. A kutatók a PS2 alapú szuperszámítógépet még csak néhány speciális probléma megoldására használják. Például korlátot jelent a PS2 csekély, 32 MB-os memóriája. Jelenleg a QCD (Quantum-Chromodynamic) elméletek számításait futtatják. Az elmélet az elemi részecskék, például kvarkok és gluonok közti erőhatásokat írja le. Az amerikai energetikai tárca drága szuperszámítógépeit is jórészt ezen a területen vetik be.