Eleonóra
-1 °C
2 °C

Meghibásodott egy feszültségváltó Pakson

MTI
2003.05.26. 17:09
Vasárnap déltől az esti órákig 50 százalékos teljesítményen üzemelt a paksi atomerőmű 3-as blokkja, mert egy feszültségváltó meghibásodása miatt a turbógenerátor védelmi rendszere visszaterhelte; a meghibásodott műszert lecserélték, a generátor újraindult - közölte Kocsis István vezérigazgató hétfőn Pakson sajtótájékoztatón. A vezérigazgató a 4-es blokk éves karbantartási munkálatairól elmondta: szerdán várhatóan befejezodik a fűtőelemek átrendezése, illetve részleges cseréje.

Illés Zoltánnak, a Parlament környezetvédelmi bizottsága alelnökének felvetését idéző újságírói kérdésre Kocsis István szükségtelennek nevezte a 2-es blokk fölé betonszarkofág építését. Az alelnöknek arra a kijelentésére pedig, amellyel a megrongálódott fűtőelemeket tartalmazó tartályban előforduló uránmassza veszélyességére, a láncreakció kialakulására figyelmeztet, kijelentette: "A Paksi Atomerőmű intézkedései során a Központi Fizikai Kutató Intézet munkatársai által kiszámított és előírt fizikai paramétereket követi, amelyet a tudományos intézmény a legrosszabb következmények feltételezése alapján közelített meg".

Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettes úgy vélte, Illés Zoltán szakmailag téves, alaptalan kijelentést tett. A sérült fűtőelem kerámia formációban helyezkedik el, uránpor, illetve uránmassza jelenlétére semmi információ nem utal - mondta.