Auguszta
-3 °C
2 °C

Prérikutyák építettek maguknak várost a pécsi állatkertben

MTI
2003.05.27. 08:19
Prérikutya-város épült a pécsi állatkertben, amelyet a kisméretű rágcsálók a napokban maguk készítettek el a vadaspark e célra kijelölt területén.

A Magyarországon található legnagyobb, ötven egyedből álló prérikutya kolónia 90 négyzetméteres parcellán, 28 köbméter homokból, másfél hét alatt ásta ki élőhelyét. A prérikutyák szokásaiknak megfelelően rendezték be városukat: a föld alatti alagútrendszerben éléstárat, ellőhelyeket, vélt ellenségeik megtévesztésére pedig külön járatokat, csapdákat is készítettek. Az alagutak kívülről nem láthatók, ezért a látogatók eligazodását a gondozók által készített részletes térkép segíti.

Pintér Tibor, az állatkert igazgató-helyettese elmondta, hogy az Észak-Amerikában honos rágcsálók a közelmúltban kerültek a pécsi vadasparkba, az állatkertek közötti csereprogram keretében. Arról is beszámolt, hogy a prérikutyák érkezése része annak a folyamatnak, amely során a Pécsett található nagyvadakat kisebb testű, de érdekes fajokra cserélik. A szarvasokat, a szürke marhákat és a bivalyokat már elszállították Pécsről és valószínű, hogy idővel a pumáktól is meg kell válni.

Minderre a környezetterhelés csökkentése miatt van szükség. Néhány éve ugyanis szakértők felvetették, hogy az állatkert szennyezhet egy mecseki forrást, amelynek szerepe van a város ivóvíz-ellátásában.