József, Bánk
-7 °C
0 °C

Csehország bővítené a temelíni atomerőművet

MTI
2003.05.29. 12:56
Milan Urban cseh ipari és kereskedelmi miniszter nem zárja ki, hogy a jövőben a dél-csehországi Temelíni Atomerőművet további blokkokkal egészítenék ki. A miniszter szerint a cseh energiagazdálkodásban 2030-ig a szén alapú energiatermelés lesz a döntő, de azután az atomenergia lesz a legfontosabb.

"Az elképzelések szerint 2015-ig új energiatermelő kapacitások építésére kerül sor. Addigra annak is el kellene dőlnie, hogy folytassuk-e az új blokkok építését Temelínben, vagy sem. Ha a válasz igen, akkor azok tervezését már 2010-ben el kell kezdeni" - jelentette ki a miniszter a Mladá Fronta Dnes című cseh lapban csütörtökön megjelent nyilatkozatában.

Arra a kérdésre, hogy a nemzetközi kritikák ellenére is elképzelhetőnek tartja-e a Temelíni Atomerőmű bővítését, Urban leszögezte: - Én ezt nagyon jól el tudom képzelni.

A Temelíni Atomerőmű jelenleg két, egyenként 1000 megawattos szovjet reaktorral és amerikai védőberendezésekkel működik próbaüzemben. Az osztrák kormány, valamint az osztrák, a cseh és a bajor környezetvédők élesen ellenezték az atomerőmű üzembe helyezését, mert az szerintük nem biztonságos. A cseh és az osztrák kormány megállapodása alapján az atomerőművet több nemzetközi szakértői fórum is megvizsgálta, és alaptalannak találta az aggodalmakat, igazat adva a cseh kormánynak.

A nyolcvanas években készült eredeti tervek egyébként négy reaktorral számoltak Temelínben.