Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Korlátlanul osztódhatnak az őssejtek

BBC
2003.05.30. 16:38
Egy újonnan felfedezett molekula segítségével elhárul az akadály az őssejtek korlátlan szaporítása előtt. A kutatók így könnyebben találhatják meg a Parkinson-kór, a szívbetegség vagy a cukorbetegség forradalmian új gyógymódjait.

Az őssejtek azért különlegesen fontosak az orvostudomány számára, mert a test bármely másik sejtjévé képesek átalakulni. A használatuk azonban igencsak vitatott, ugyanis az kizárólag az embriókból beszerezhetőek.

Az Edinburgh Egyetem őssejtkutató központja éppen ezen a problémán kerekedik felül: a felfedezés segítségével a felnőttekből származó őssejtekből a kutatók olyan sejteket állíthatnak elő, amelyek rendelkeznek az embrionális őssejtek összes jellegzetességével.

A brit kutatók Nanog névre keresztelték a molekulája arról a kelta mítoszokban szereplő földről kapta a nevét, ahol az örökké fiatalok élnek. „Úgy tűnik, hogy a Nanog a kulcsmolekula az embrionális őssejtek laboratóriumban való szaporításához. Ez halhatatlanná teszi az őssejteket. Skótként ezért a ’Tir na nOg legendáról neveztem el” – mondta Ian Chambers, a molekula felfedezője.

Austin Smith professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy a felfedezés segítségével a tudósok számos betegségre találhatnak gyógymódot. „Ha a Nanog ugyanolyan hatást fejt ki az embereknél, mint az egereknél, akkor ez egy kulcsfontosságú lépés lesz az embrionális őssejtek gyógyászati célú kutatásában” – mondta Smith.

A felfedezést a Cell című szakfolyóiratban publikálták a japán Nara Institute of Science munkatársai által kiadott papírral egy időben. A két csoport tavaly jött rá, hogy ugyanazt a molekulát sikerült felfedezniük, ezért azóta együtt dolgoztak tovább.