Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Kézi védekezés a mobil sugárzása ellen

ZDNet
2003.06.12. 14:17
Helyes magatartással csökkenthető a kimenő teljesítmény, és így a mobiltelefonálás kockázatai. A felhasználók beszélgetés közben ügyeljenek arra, hogy a telefon antennáját véletlenül kézzel el ne takarják, tanácsolta közleményében Eberhard Sinner (CSU), bajor tartományi egészségügyi miniszter.

Ezen kívül az épületeken belül folytatott beszélgetéseknél előnyben kell részesíteni az ablakhoz közeli területeket, mivel itt van szükség a legkisebb kimenő teljesítményre.

A kereskedelemben kapható készülékek gyakran jóval alulmúlják a megengedett legnagyobb sugárzási értékeket. Megelőzés céljából azonban a terhelés minimálására kell törekedni, figyelmeztetett a miniszter.

A bajor munkavédelmi, munkaegészségügyi és biztonságtechnikai intézet (LfAS) egy magáncéggel közösen kifejlesztett egy fejet formázó mérőeszközt. Ennek segítségével tetszőleges tartózkodási helyen pontosan megállapítható, hogy egy kilogrammnyi szövet az elektromágneses sugárzásból mennyi energiát nyel el. Mostanáig csak helyhez kötött, bonyolult laboratóriumi mérésekkel lehetett megállapítani az elnyelt sugárzás mennyiségét.