Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az Unió támogatja az áramhálózati internetet

Napi Online
2003.06.13. 08:56
Új jelentést adni a plug and play kifejezésnek: ez volt a vezérmotívuma annak a tanácskozásnak, amelyet Brüsszelben rendeztek meg áramszolgáltató és hálózatieszköz-gyártó társaságok részvételével a villamos hálózaton keresztül történő internetszolgáltatás lehetőségeiről.

Az európai, egyesült államokbeli és japán cégek képviselői komoly növekedési lehetőséget látnak az új technológiában, bár tisztában vannak a nehézségekkel is. A villamos hálózaton keresztül másodpercentként 10 megabites sebességgel lehet továbbítani a jeleket az 1,6-től 30 megahertzig terjedő tartományban. A szolgáltatás így gyorsabb, mint az ADSL és igénybevételéhez nincs szükség különleges eszközökre. További előnye, hogy az elektromos hálózatok azokra a távoli helyekre is elérnek, ahol nincs szélessávú távközlési infrastruktúra, s kiépítése nem is érné meg. Az áramszolgáltatók végül elkerülhetik az internetes cégek által gyakran emlegetett - főként Európában jelentkező - problémát is, nevezetesen hogy a telefonvonalak úgynevezett utolsó mérföldjét, azaz a központtól a lakásokig vezető részt a régi távközlési szolgáltatók birtokolják, így a független szolgáltatóknak nehéz versenyezniük velük - írta a Reuters.

Az Európai Unió többek közt épp ezért támogatja a technológia elterjesztését, ugyanakkor az érintett vállalatokhoz hasonlóan tudatában van annak, hogy a szolgáltatás szabályozási problémákat vet föl, hiszen az internetpiac egyszerre tartozna az áramszolgáltatási és a távközlési hatóságok illetékességébe. Mindenesetre az EU-ban kísérleti jelleggel már több cég is kínál internet-hozzáférést a villamos hálózaton keresztül, így az olasz Enel, a spanyol Endesa és a német EnBW.