Alfréd
-3 °C
3 °C

Félnek, de nem védekeznek az internetezők

MTI
2003.06.16. 19:32
Magyarországon az otthon széles sávon internetezők 94 százaléka tart külső támadástól, de csak 42 százalékuk használ vírusvédelmi programot, tűzfalat.

A Symantec Magyarország megbízásából készült felmérés szerint az otthon széles sávon internetezők 44 százaléka csak vírusvédelmi programot használ, és 3 százalékuknak van tűzfal is a gépén.

Az internetezők 11 százaléka sem tűzfalat, sem víruselhárítót nem használ. A felmérés szerint e körben az internetezők 76 százalékát már érte külső támadás, és minden negyedik felhasználónak veszett el, vagy sérült meg adata számítógépvírus, hacker-támadás, vagy rosszakaratú program által okozott fertőzés következtében.

A felmérésben résztvevők 37 százaléka fontos pénzügyi vagy személyes jellegű adatokat is tárol a gépén, s 26 százalékuk a gépen tárolja jelszavait.

A kutatás során kiderült az is, hogy a felhasználók 7,26 százalékát már komoly támadás is érte, 22 százalékuknak már lopták el internet címét, vagy hozzájárulása nélkül rajta keresztül használták a világhálót, egy százalékuk pedig bankkártya visszaélésre panaszkodva feltételezte, hogy személyes jellegű adatait számítógépéből lopták el.