Stefánia
0 °C
3 °C

Otthagyta állását a Linux atyja

MTI
2003.06.17. 14:23
Linus Torvalds, a szabad forráskódú Linux operációs rendszer atyja megválik a kaliforniai Transmeta áramkörgyártó cégtől és teljes egészében a Linux kereskedelmi felhasználását célzó továbbfejlesztésének szenteli idejét az IBM, a Hewlett-Packard, az Intel és a NEC által alapított Open Source Development Lab (OSDL) cégnél.

Az alacsony energiafogyasztású áramkörök gyártására szakosodott Transmeta eddig is támogatta Linus Torvalds Linux-továbbfejlesztő tevékenységét, ő azonban minden idejét erre kívánja fordítani a jövőben.

Linus Torvalds 1991-ben alkotta meg a Linux operációs rendszer alapjait és azt egy általános felhasználási licenc (General Public License, GPL) védelmében mindenki számára elérhető módon a nyílt forráskód továbbfejlesztésre kínálta fel. Torvals az elmúlt években csak a kernel, a rendszer magját alkotó forráskód fejlesztésével foglalkozott és fenntartotta magának a döntés jogát a mások által alkotott programelemek felvételére, illetve elutasítására. A Linux mára már a Microsoft szemében is a legnagyobb kihívássá nőtte ki magát.