Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Európai szabadalom kekszre és tésztára

pte
2003.06.23. 18:10
Kapcsolódó cikkek (1)
Bizonyos búzafajtákból készített kekszek és tészták, illetve maguk a növények kaptak szabadalmi védettséget az európai szabadalmi hivataltól, közölte a Greenpeace. A vetőmagokat előállító Monsanto 2003 májusában bejegyezhette egy "ropogós, liszttartalmú ehető termékek, például kekszek" előállítására alkalmas búzafajta szabadalmát.

A termék egy hagyományos indiai búzafajta más növényekkel való keresztezésének eredménye. A környezetvédő szervezet szerint ez az eljárás jól mutatja, hogy a bioszabadalmak kiadása teljesen fejetlenül történik.

A Monsanto eljárása olyan gént használ, amely természetes módon jelen van a növényekben. A Greenpeace szerint a cégek igyekeznek a normális növényekre is szabadalmat bejegyeztetni, ha abban gazdasági haszonnal járó gént fedeznek fel. Ráadásul az adott búza szabadalmaztatása a környezetvédők szerint több száz év nemesítő tevékenységének, az indiai földművesek szellemi tulajdonának ellopása. A Greenpeace erre alapozva fellebbezést nyújt be az EU szabadalmi hivatalához.