Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

HDB: A Vivendi árait kell kifizetni az összekapcsolásért

MTI
2003.06.24. 15:16
A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) kötelezte a Vodafone-t, az Emitelt, a Westelt, a Hungarotelt, a Monortelt és a Pannon GSM-et, hogy a Vivendi hálózatában végződtetett hívásokért a Vivendi referencia összekapcsolási ajánlatában szereplő árat fizessék meg. A döntőbizottság közleménye szerint a határozat meghozatalát a Vivendi kezdeményezte a HDB-nél, mivel a társszolgáltatók a Matávnak mint közbenső szolgáltatónak nem a Vivendi elfogadott referencia összekapcsolási ajánlatában lévő árat fizették meg a hívás végződtetéséért, hanem a Matávval kötött kétoldalú megállapodásban szereplő összeget.

A végződtetéséért, tehát a telefonhívások adott szolgáltató területén történő fogadásáért, sokszor gyakorlatilag a továbbításáért azért fizetnek egymásnak, így a Matávnak is a cégek, mert csak a különböző tulajdonban lévő, de összekapcsolt hálózatokat igénybe véve tudnak telefonálni egymásnak az emberek. A HDB megállapítása szerint az új árakat a Vivendi referencia összekapcsolási ajánlatának jóváhagyási időpontjától, azaz 2002. július 11-től kell alkalmazni. A HDB határozatában a Matávot kötelezte, hogy fizesse meg a Vivendinek azt az összeget, ami azért jár neki, mert végződtette a Matáv-előfizetők hívásait a hálózatában. A HDB kötelezte a Matávot arra is, hogy fizesse ki Vivendinek a társszolgáltatóktól a végződtetésért beszedett díjakat.

A HDB megállapította azt is, hogy a Matáv megsértette a hírközlésről szóló törvényt, amikor 2002. október 1-jét követően más áron nyújtotta a Vivendi hálózatában történő végződtetést a Westel Rt. és Westel Kft. részére, mint a többi társszolgáltatónak. Ezen túlmenően megsértette a Matáv a hírközlési szolgáltatók együttműködésére vonatkozó szabályokat akkor is, amikor nem tett meg minden tőle telhetőt azért, hogy a Vivendi jóváhagyott referencia ajánlatában foglaltakat a társszolgáltatókkal szemben kikényszerítse.