Szilárda
0 °C
6 °C

Ismét elhalasztották a második marsjáró indítását

MTI
2003.07.01. 08:41
Szerdán sem indítják el a Marsra az Opportunity nevű amerikai önjáró robotot, mert a Delta II hordozórakéta szigetelőrétegével továbbra is gondok vannak, közölték az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékesei. A legközelebbi indítási időpontot szombat késő estére, azaz közép-európai idő szerint vasárnap hajnalra tűzték ki.

A startot immár negyedszerre halasztják el. Ha szombaton sikerül útjára bocsátani a marsjárót, úgy az január végén érkezik meg a vörös bolygóra. A szakembereknek még két hetük van arra, hogy próbálkozzanak az indítással. Július 15-én ugyanis becsukódik a mostani indítási ablak, azaz ezt követően a Föld és a Mars egymáshoz viszonyított helyzete több mint két éven át nem lesz alkalmas arra, hogy a bolygónkról űreszközt juthassanak el a Marsra.

Június 10-én a floridai Cape Canaveralról indult útjára az Opportunity ikertestvére, a Spirit. A tervek szerint mindkét hatkerekű önjáró robot a jövő év elején a Mars egyenlítőjének közelében, két különböző helyen száll le. Naponta mintegy száz métert barangolnak majd be a bolygó felszínén, miközben méréseket végeznek és fényképeznek. Fő feladatuk, hogy kimutassák a víz és az esetleges volt, vagy talán még most is létező élet nyomait a Marson.