Géza
-11 °C
-4 °C

Teljes városokat figyelne meg a Pentagon

Der Standard
2003.07.03. 12:55
Az amerikai védelmi tárca fejlett kutatási projektek ügynöksége (DARPA) új elképzeléssel borzolja a kedélyeket. A "Combat Zones That See" (látó háborús zónák) projekt keretében a jövőben teljes városokat vonnának megfigyelés alá.

A DARPA legutóbb a teljes informatikai megfigyelési program (Total Information Awareness Program) miatt került a kritikák kereszttüzébe. Nem okozott hangos tetszést a "LifeLog" sem, amelyben a járáskép alapján azonosítanák az egyes személyeket.

Az új projekt központi eleme egy rendkívüli teljesítményre képes szoftver, amely kamerák segítségével valós időben azonosítja az autókat és az embereket. A rendszer az elképzelések szerint képes volna adott személyek vagy járművek után nyomozni, és ha rájuk bukkan, akkor riadóztat.

Az adatvédők már a tervek láttán a legrosszabbtól tartanak. Az új projekt révén ugyanis a kormány nagy pontossággal ismerhetné adott személyek tartózkodási helyét.

A rendszert Virginia államban, Fort Belvoirban tesztelnék. A DARPA szerint az alkalmazást nem vetnék be az USA területén, hanem csak a külföldi katonai alkalmazása képzelhető el.