József, Bánk
-6 °C
0 °C

Új perspektívák a vezeték nélküli internetezés előtt

MTI
2003.07.07. 17:04
A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Genfben megtartott Rádiótávközlési Világértekezletén a rádiótávközlés és a frekvenciagazdálkodás több mint negyven időszerű témájával kapcsoltban fogadott el közös határozatokat a 140 ország képviselője.

A küldöttek döntöttek az 5 GHz-es frekvenciák RLAN, WLAN és Wi-Fi céljaira történő felhasználásáról. Az információs társadalom további fejlődését támogató döntés révén 2005. január 1-jétől a jelenlegi 2,4 GHz-es frekvenciához képest lényegesen szélesebb sáv és nagyobb teljesítmény áll majd az internetezők rendelkezésére.

Ugyancsak az internetezést segíti, hogy a világértekezlet olyan új másodlagos frekvencia felosztást fogadott el a repülőgépek és a műholdak közötti kapcsolattartásról, amely biztosítja, hogy az utasok a repülőgépeken nagysebességű internet-hozzáférést használjanak.

A világértekezleten határozat született a harmadik generációs (3G) mobil távközlés fejlődéséhez szükséges újabb frekvenciasávok védelméről, valamint sikerült a közbiztonsági célokra, valamint katasztrófák idején használható regionálisan harmonizált frekvenciákban is megállapodni, illetve elhárultak az akadályok az európai műholdas rádió-helymeghatározó rendszer (Galileo) frekvenciakijelölése elől is.