Benedek
-4 °C
5 °C

A WTO dönti el a génkezelt élelmiszerek vitáját

Népszabadság
2003.07.09. 10:40
A Világkereskedelmi Szervezet próbálja megoldani az USA és az EU közötti vitát a génmódosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek kereskedelméről, írta a Népszabadság. A WTO az eredménytelen konzultáció után várhatóan döntőbíróságot fog felállítani, melynek döntése évtizedekre meghatározhatja a génmanipulált élelmiszerek kereskedelmét.

A nézeteltérés lényege, hogy az Európai Unió 1999 óta részleges korlátozza a génmanipulált növényekből és állatokból előállított élelmiszerek behozatalát, és a közelmúltban kötelezővé tette az ilyen tápanyagok jelölését. Mindezt az Egyesült Államok a szabad kereskedelem megengedhetetlen korlátozásának tartja.

Az Ökotárs Alapítvány szakértői szerint a WTO az amerikai álláspont elfogadásával a szabad kereskedelem alapelveit sértené meg, ugyanis alapvető szabály, hogy a fogyasztó eldöntheti, hogy mit vásárol. Ha az élelmiszereken nincs feltűntetve a génkezelt összetevő, a vevő nem kap támpontot a döntéshez. Az EU ráadásul nem utasítja el teljes mértékben a genetikai beavatkozást, csupán a fogyasztók érdekeit védi. Felmérések szerint a tagországok lakosságának 75-90 százaléka elutasítja a génmanipulált táplálékokat.