Piroska
-2 °C
5 °C

Humán BSE-eset Csehországban?

MTI
2003.07.11. 09:30
A Creutzfeld-Jakob kór a szarvasmarhák szivacsos agyvelőgyulladásának (BSE) embereken észlelt egyik formája. Amennyiben bebizonyosodik a halál oka, Csehországban ez lesz az első eset, hogy a BSE-fertőzés az emberek között szedett áldozatot.

A szarvasmarhák között már volt az elmúlt években néhány ilyen eset. Az orvosok szerint az asszony halálának pontos okát csak három-négy hét múlva, az újabb vizsgálatok elvégzése és kiértékelése után lehet megállapítani.

Az asszonyt április közepe óta kezelték Hradec Královéban. "Agyműködési zavarai voltak, önkéntelenül mozgatta végtagjait és a speciális vizsgálatok is a Jakob-Creutzfeld-kórt jelezték. Bizonyosságot azonban csak néhány hét múlva tudunk mondani" - nyilatkozta Radomír Taláb, a kórház főorvosa.

Az elhunyt asszony agyából most szövetsejtmintákat vesznek, amelyeket az orvosok laboratóriumban elemeznek. Ezek alapján állapítják aztán meg a végső diagnózist - mondta Taláb.

Cseh orvosszakértők szerint nincs ok a pánikra, mert a BSE-kór ugyan nagyon veszélyes, de rengeteg változata van, és az emberek között eddig még sehol sem terjedt el nagyobb mértékben. Ez a veszély állítólag Csehországban sem fenyeget.