Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Ágyba hozza a teát a robot

pte
2003.07.14. 10:19
A német Fraunhofer IPA intézet bemutatta a háztartási robotjai új generációját. A nem egészen másfél méter magas Care-O-bot már képes átvenni egyszerűbb feladatokat, és két feltöltés között 10 órán át dolgozhat. A robot fejlesztését a szövetségi oktatási és kutatási tárca (BMBF) keretprogramja támogatta.

A Care-O-bot második változata már közelebb került ahhoz, hogy hasznos segítség legyen a háztartásban és az ápolásban. Karjait mind a hat irányban képes mozgatni, aktív mozgatási rendszerrel rendelkezik, kezeinek hatósugara pedig egy méter körüli, így képes átvenni az egyszerűbb szállítási feladatokat.

A robot a fejében elhelyezett kamerákkal és lézerszkennerrel érzékeli a környezetét. Az adatokat a saját adatbázisában eltárolt tárgyak tulajdonságaival veti össze, így képes bizonyos tárgyakat felismerni. A robot kezén további kamerák találhatóak, hogy a fogása pontosabb lehessen.

A Care-O-bot kezelése egy levehető érintőképernyős panelen át zajlik. A felhasználó folyamatosan ellenőrizheti gépi segítője ténykedését, még akkor is, ha az egy másik helyiségben tartózkodik. Ezen kívül a robot szóbeli parancsokkal is vezérelhető.