József, Bánk
-6 °C
0 °C

Együttműködés az IHM és a Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács között

MTI
2003.07.15. 16:26
A határon túli magyarok információs társadalomba való beilleszkedését célzó együttműködési keretmegállapodást írt alá Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Józsa László, a Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke kedden Budapesten. A megállapodás többek között rögzíti, hogy milyen keretek között működik együtt a jövőben a szaktárca és a nemzeti tanács, mondta Kovács Kálmán az aláírást követően.

Az egyezmény értelmében a támogatások pályázati rendszerének kialakításakor figyelembe veszik a határon túli, így a vajdasági magyarok érdekeit is, tette hozzá. A miniszter elmondta, kezdeményezik a vonatkozó jogszabályok módosítását annak érdekében, hogy a határon túli magyarok közvetlenül is pályázhassanak támogatásokért. Jelenleg az Apáczai Közalapítványon keresztül mintegy 200 millió forinttal segítik a határon túli közösségeket, tájékoztatott a tárca vezetője.

Kovács Kálmán kitért arra is, hogy november közepéig valamennyi határon túli magyar szervezettel szeretne hasonló megállapodást kötni. A tárca az RMDSZ képviselőivel tavasszal írt alá egyezményt. Kovács Kálmán közölte: november közepén Nagyváradon rendezendő konferencián jelentenék be az információs társadalom határon túli magyar értekezletének megalakulását.