Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Országos ingyenes méhnyakrák-szűrés

MTI
2003.07.17. 15:09
Az elmúlt 10-15 esztendőben mintegy hatszáz nő halt meg évente méhnyakrákban, az egészségügyi tárca ezért az reméli, hogy szervezett vizsgálattal 50-60 százalékra emelkedik a szűrésen résztvevők száma az eddigi 20-30 százalékról.

"A betegséggel veszélyeztetett 25-65 év közötti nőket három évenként személyre szólóan értesítik az ÁNTSZ megyei intézetei, hogy hol találhatják meg a lakóhelyükhöz legközelebb eső nőgyógyászatokat" - hangsúlyozta Kásler Miklós az Onkológiai intézet főorvosa.

Az 5-10 perc alatt elvégezhető szűrővizsgálatok költségét az egészségbiztosító fedezi. Ha a betegséget korán felismerik, akkor egy egyszerű műtéttel gyógyítható. Ennek ellenére az európai országok között Magyarországon az egyik legmagasabb a méhnyak-rákban elhalálozók aránya.

Ugyanakkor a szűrővizsgálatot nem tehetik kötelezővé, mivel a betegség nem fertőző. Azonban mindenkinek saját érdeke, hogy éljen a felkínált lehetőséggel, mondta az onkológus főorvos. A fájdalommentes vizsgálat során ugyanis felismerhetők a méhnyak olyan rendellenességei is, amelyek tüneteket és panaszokat még nem okoznak, ám belőlük 10-15 év alatt kialakulhat a rák.

Boncz Imre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője elmondta: ha az értesítettek 75 százaléka megjelenik a vizsgálaton, akkor a program 3,5 milliárd forintba kerül az egészségbiztosítónak.