Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Túlsúlyosak a német fiatalok

MTI
2003.07.18. 10:18
Minden ötödik gyerek és minden harmadik serdülő kövérnek számít Németországban. Ez mindenekelőtt a gyorséttermek térhódításának és a mozgásszegény életmódnak köszönhető, annak, hogy a gyerekek egyre több időt töltenek a tévé, vagy a számítógép előtt, hangzott el egy berlini konferencián a napokban.

Renate Künast, német fogyasztóvédelmi miniszter a kövérség elleni küzdelem fokozását jelentette be egy konferencián. Künast szerint ennek keretében mindenekelőtt az óvodákban és az iskolákban kell változtatásokat elérni, például hatékonyabban kell tanítani a táplálkozással kapcsolatos ismereteket. A miniszter elmondta: „a gyerekek tudják, hogy működik egy gőzgép, de halvány fogalmuk sincs arról, saját testüknek mire lenne szüksége".

Szakértők emellett sürgetik, hogy változtassanak az iskolai étkeztetés gyakorlatán. A Egészségügyi Világszervezet egyik illetékese, Aileen Robertson úgy véli, hogy kiegyensúlyozott étrenddel a nem megfelelő táplálkozásra visszavezethető rákos esetek 40 százalékát el lehetne kerülni.