Géza
-12 °C
-4 °C

Áramtermelés a tengerfenéken

Napi Gazdaság
2003.07.18. 10:42
Új típusú árapályerőmű épül a norvégiai Kvalsund előtti partszakaszon. Az erőmű turbinái a tenger fenekén fognak elhelyezkedni, ahol a hajók csavarja nem érheti el őket. A kétszáz tonnás szerkezetek képesek szembefordulni a tenger áramlásával.

A 2004-re elkészülő létesítmény mintegy 100 millió koronába (3,2 milliárd forint) fog kerülni és 6 megawatt teljesítményű lesz, azaz fajlagos költsége hasonló a korszerű hő- és vízerőművekéhez.

Az árapályerőművek a tengervíz Hold keltette mozgását használják áramtermelésre, amely a szélhez hasonlóan tiszta és kiapadhatatlan, de annál jóval kiszámíthatóbb energiaforrás. "Hagyományos" formájukban a folyókon épült vízerőművekhez hasonlítanak, vagyis betongátakkal terelik a vizet a turbinákra, e gátak építése azonban környezetromboló. Ráadásul az árapályerőműveknél a víz kicsi esésű, ezért nehezen használható áramtermelésre, így ezekből kevés épült. A legtöbbjük igen kicsi, a 60-as években a franciaországi La Rance folyó torkolatában épült legnagyobb is csupán 240 megawattos.

A megújuló energiaforrások iránt megnövekedett igény új típusok kialakítására ösztönözte a fejlesztőket. A norvég szerkezet kiküszöböli a környezeti hátrányokat, mivel láthatatlan, zajtalan és a halak kikerülhetik, így nem fenyeget az a veszély, hogy a turbinalapátok megdarálják őket.