Auguszta
-4 °C
2 °C

A cseh háztartások 28 százaléka rendelkezik számítógéppel

MTI
2003.07.18. 15:32
A cseh informatikai miniszter szerint a számítógépek elterjedtsége tíz százalékkal nagyobb, mint 1999-ben volt. A háztartások 16,4 százalékának rendszeres internet hozzáférése is van, ami nyolcszorosa az 1999-es helyzetnek.

Az elmúlt időszakban a háztartásokban csökkent a vezetékes telefonok száma: míg 1999-ben 72,5 készülék esett száz háztartásra, addig az idén már csak 66,8 darab. Ez elsősorban a mobil telefonok rendkívül gyors elterjedésével függ össze. Jelenleg már a családok mintegy 70 százaléka rendelkezik maroktelefonnal, míg 1999-ben mindössze tíz százalékuknak volt ilyen készüléke. Szakértői vélemények szerint a cseh mobilpiacot gyakorlatilag telítettnek lehet tekinteni.

Egyre elterjedtebb a kábeltelevízió, különösen a nagyvárosokban. A kimutatás szerint a lakások 25 százalékában van manapság kábeltelevízió, ami négy százalékkal több, mint 1999-ben. A kábeltelevíziós társaságok egyre bővítik szolgáltatásaikat, s jelenleg majdnem mindegyikük internet hozzáférést is biztosít hálózatán keresztül azon ügyfeleinek, akik ezt igénylik. Csehországban ezt tartják az egyik legstabilabb és legjobb minőségű internet hozzáférésnek.