Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kína búcsút int a génkezelt élelmiszereknek

pte
2003.07.21. 12:31
A Greenpeace környezetvédelmi szervezet adatai szerint a múlt hét végén 32 kinai élelmiszeripari konszern bejelentette, hogy nem dob piacra több génkezelt élelmiszert.

A társaságok között olyan nemzetközileg ismert márkák tartoznak, mint a Wyeth, Mead Johnson, Wrigley és a Lipton, amelyek más országokban is hasonló politikát követnek. Rajtuk kívül a dél-kínai régió jelentős szójatermelői, a Lee Kum Kee és az Amoy illetve a világ legnagyobb szójatej-gyártója a Vitasoy foglalt állást a genetikailag módosított élelmiszerekkel szemben.

Az osztrák Greenpeace szekértője, Thomas Fertl szerint a nemzetközi konszernek tanultak a Nestle rossz példájából. Az élelmiszeripari konszern tavaly botrányt okozott azzal, hogy kiderült: Kínában gyengébb szabványokat alkalmazott, mint az európai piacon.

Az általános felzúdulás ráirányította a kínaiak figyelmet a genetikailag módosított élelmiszerekre. Volt példa rá, hogy a fogyasztók a korábban megvett Nestle termékeket visszavitték az üzletekbe, mondta az osztrák szakértő.

Kína északkeleti részén, az ország legkomolyabb szójatermelő vidékén 2003 márciusa óta tilos a génmódosított szója termesztése. Thomas Fertl meglátása szerint ahogy az európain kívül újabb piac bezáródik, az amerikai farmerek is kiszállnak a génmódosított növények termesztéséből.