Gusztáv
-4 °C
1 °C

Operációkutatási aranyérem Prékopa Andrásnak

MTI
2003.07.21. 15:46
Prékopa András akadémikusnak, Széchenyi-díjas matematikusnak ítélte oda tudományos tevékenysége elismeréseként 2003. évi aranyérmét az Európai Operációkutatási Társaságok Szövetsége (EURO) - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfőn a távirati irodával.

A kitüntetést kétévente adományozzák az operációkutatás terén kifejtett kiváló tudományos és szervező munkáért, mondta Fábri György, az MTA kommunikációs titkárságának igazgatója.

Tájékoztatása szerint az aranyérmet július 7-én, az EURO és az amerikai INFORMS tudományos társaság együttes nemzetközi konferenciájának megnyitóján adták át Isztambulban.

Prékopa András számítástechnikával, valószínűségelmélettel, matematikai statisztikával foglalkozik, az 1929-es születésű tudóst tartják az operációkutatás magyar megalapítójának.

Nyugállományba vonulása előtt, 1983-tól 1999-ig az ELTE Természettudományi Karán tanszékvezető egyetemi tanáraként tevékenykedett, azt megelőzően a Budapesti Műszaki Egyetemen és az MTA Matematikai Kutató Intézetében dolgozott.