Ágnes
-1 °C
2 °C

Több önkormányzat használja az internetet

MTI
2003.07.21. 16:41
Az év elején az önkormányzatok 75 százaléka rendelkezett internetes kapcsolattal, szemben a 2001. őszi 57 százalékkal, közölte a GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint hasonló javulás történt az önkormányzatok honlap-ellátottsága terültén is: míg másfél évvel ezelőtt csak a települések 23 százaléka rendelkezett honlappal, addig 2003. elején már 30 százalékuk.

A GKIeNET Kft. felmérése ugyanakkor rámutat arra is, hogy a mennyiségi növekedést még nem követte az önkormányzati honlapok minőségi fejlődése. Az elkészült önkormányzati honlapok túlnyomó része, 78 százaléka csupán alapvető információk bemutatására szorítkozik, s ezek frissítése is csak ritkán történik meg. A kutatás alapján a weboldallal rendelkező önkormányzatok 18 százaléka állítja, hogy legalább hetente frissíti honlapját.

A GKIeNET adatai szerint elenyésző azon oldalak aránya, amelyeken keresztül önkormányzati szolgáltatások érhetők el, így például űrlapok letöltése, illetve beadása. A kutatás szerint a magyarországi önkormányzatok összesen 38 ezer számítógéppel rendelkeztek 2003 májusában, s ezek 40 százalékán érhető el az internet.

A felmérés összegzéséből kiderül az is, hogy az utóbbi évek gyors fejlődése ellenére a hazai önkormányzatok még igen távol állnak az elektronikus önkormányzástól: ezer önkormányzat közül ugyanis csak egy képes erre.