Auguszta
-3 °C
2 °C

SMS helyett mobilos CB-rádió

Napi Gazdaság
2003.07.23. 08:31
Észak-Amerikában egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy a mobiljukat úgynevezett push-to-talk üzemmódban használják, amely ugyanúgy kezelhető, mint egy CB-rádió.

Az Egyesül Államok ötödik legnagyobb operátora, a Nextel még 1996-ban telepítette hálózatán a Motorola iDEN névre keresztelt technológiáját, amelynek segítségével a felhasználók úgy kezelhetik mobiltelefonjukat, mint a CB-rádiót, azaz egy gomb megnyomásával, illetve elengedésével, adás-vétel üzemmódokat váltogatva beszélhetnek kiválasztott partnereikkel.

A The Economist cikke szerint a ptt szolgáltatással az ágazati átlagnál jóval nagyobb fogyasztónkénti bevételt ér el a Nextel, ráadásul a ptt-függővé váló ügyfelek kevésbé hajlamosak szolgáltatót váltani.

A ptt olyan divatos többletet nyújt, amire elsősorban a mobilmegszállott tinédzserek buknak, jelentősen növelve a szolgáltatók forgalmát - véli a Yankee Group piackutató egyik elemzője. A megoldás pont jó az üres párbeszédekre - mint amilyenek a Most hol vagy?, Mit csinálsz? -, amelyek a mobiltelefonálások tíz százalékát adják. Az ilyen felhasználáshoz illeszkedik a ptt új változatainak azon képessége, amely lehetővé teszi a hívónak, hogy telefonálás előtt ellenőrizze, be van-e kapcsolva az általa felhívni szándékozott illető mobilja.