Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Az EU-ban a hulladék felét kell újrahasznosítani

MTI
2003.07.23. 09:16
Az ÖKO-Pannon Kht. országszerte eddig 635 ezer lakos számára tette lehetővé a szelektív hulladékgyűjtést, de a társaság 2005-re már az ország lakosságának 40 százalékát kapcsolná be a szeletív hulladékgyűjtési rendszerbe.

Az Európai Unió előírásai szerint 2005-ben meg kell oldani a csomagolóanyagok felének újrahasznosítását. Viszkei szerint évente 780-800 ezer tonna csomagolási hulladék keletkezik, amelynek 45 százalékát az ipari, kereskedelmi cégektől, 55 százalékát pedig a lakosságtól lehet begyűjteni.

Ez annyit jelent, hogy az ipari hulladékok teljes begyűjtése esetén is legalább 5 százaléknyi hulladékhányadot a lakosságtól kell begyűjteni. Viszkei György, az ÖKO-Pannon ügyvezető igazgatója szerint idén sikerül teljesíteniük a hulladékgazdálkodási törvényben előírt, negyven százalékos a kötelező visszagyűjtési hányadot. A társaság a szerződéses partnerei által az első hat hónapban kibocsátott 131 ezer tonnából 56,5 ezer tonna hulladék visszagyűjtését szervezte meg, ami 43 százalékos aránynak felel meg. Az ÖKO-Pannon féléves tevékenysége során a lakossági szelektív hulladékgyűjtés csupán 800 tonnát tett ki, mivel március végéig bizonytalan szabályozás volt érvényben, és nem kezdődhetett meg a gyűjtés.