Mátyás
-6 °C
1 °C

A lassú eszközök bénítják a WiFi-t

AFP
2003.07.24. 15:36
A vezeték nélküli WiFi internetes hozzáférésnél a lassabb kliensszámítógépek lefékezik a mellettük működő gyorsabb eszközöket is. Erre a következtetésre jutottak tanulmányukban a francia CNRS kutatóközpont szakértői.

A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a Standard Wireless Fidelity (Wi-Fi) hálózatban valamennyi hálózati felhasználó mindig a közös legkisebb sebességre áll be. Ez annyit tesz, hogy egy gyengébb teljesítményű gép hálózatba lépésekor "szolidaritásból" valamennyi eszköz visszalassul a szintjére.

A Párizsban megjelentetett tanulmányban azt is kimutatták, hogy hasonló jelenség tapasztalható, ha a kör egyik résztvevője a gyenge vételtől szenved. Ha túl messzire távolodik a rádiós hálózattól egy eredetileg 11 Mbit/s sebességű WiFi számítógép, valamennyi résztvevő hozzáférése visszalassul másodpercenként körülbelül 1 MBit-re.

A Grenoble-ban működő kutatóintézet szakértői szerint ez a virtuális fékezőernyő különösen a hosszú letöltések, például adatok, filmek és audiófájlok mozgatásánál lehet kellemetlen.

A francia kutatók most utakat keresnek arra, hogyan volna lehetséges csökkenteni vagy kiiktatni az általuk leírt műszaki anomáliát.

A WiFi a mobil adatátvitel ígéretes piacának számít, így szerte a világban viharos gyorsasággal hozzáférési pontok (hotspot) létesülnek. A hotspotok körüli vezeték nélküli helyi hálózaton (Wireless Local Area Network, WLAN) "maguktól" életre kelhetnek a laptopok, Tablet-PC-k és rádiókártyás kéziszámítógépek.

Ezek felhasználói ideális esetben kereken 140-szer gyorsabb hálóhoz jutnak, mint amit a harmadik generációs mobilszolgáltatás (UMTS) ígér.