Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Mobilchipszövetség alakult a piaci dominancia ellen

Napi Gazdaság
2003.07.30. 08:43
A világ legnagyobb csúcstechnológiai vállalatai közül négy összefogott annak érdekében, hogy mobiltelefonokba való chipek új szabványainak kidolgozásával megakadályozza a Microsoft és az Intel piaci dominanciájának kialakulását.

A mobilprocesszor-szövetségben jelenleg az amerikai Texas Instruments, az olasz-francia STMicroelectronics SA, a brit ARM Holdings és a finn Nokia működik együtt, de várják más mobilgyártók, hardver- és szoftvercégek csatlakozását is, hogy segítségükkel egységes technológiát alakítsanak ki.

Az alapvető cél, hogy a mobiltelefonok interfészei kompatibilisek legyenek a processzorokkal, mert így megakadályozható, hogy bármely chipgyártó uralja a piacot. A szövetségbe tömörülő chipgyártók egy-egy területen piacvezetők: a Texas Instruments a mobiltelefonokban használt processzorok legnagyobb gyártója, az STM pedig az audio- és multimédiás működést összehangoló chipek terén a mobilgyártók legnagyobb beszállítója.

A világszabványt a szövetségesek azért tartják szükségesnek, mert a telefonok, a hálózatok és a szoftverek rendkívül különbözőek, ami a fejlett szolgáltatások - képtovábbítás, e-mail, videotelefonálás - esetén alkalmazási nehézségeket okozhat.