Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Szoftverrel felismerhető a plágium

Napi Gazdaság
2003.07.30. 08:56
Az izraeli kutatók által kifejlesztett Algorithmus nevű szoftver az írás stílusa alapján tudja meghatározni a szerző nemét. A program a szövegben használt fogalmak és a mondatfelépítés vizsgálata alapján vonja le a következtetést, és amelyek a Nature értesülései szerint nyolcvan százalékos pontosságúak. A program emellett megerősített egy régi előítéletet, mely szerint a férfiak inkább tájékoztató jelleggel, a nők viszont érzelmi töltéssel írnak.

A Ramat Ganban lévő Bar-Ilan-egyetem kutatói először tesztkönyvekben azonosíttatták a férfiak, illetve nők írásának stílusjegyeit. E tulajdonságok alapján az Algorithmus 566 angol nyelvű művet osztályozott.

A nők gyakran használják például az én, te, ő, önök személyes névmásokat, a férfiak viszont előnyben részesítik az olyan szavakat, amelyek közelebbről meghatároznak valamely főnevet. Ha névmásokat használnak, inkább a többes számú alakokat választják, olyanokat mint önök, önöknek. Ez azt tükrözi, hogy a férfiák inkább kategorizálnak, míg a nők hajlamosan inkább személyes jelleget kölcsönözni írásaiknak.

A program hasonlóképen azonosítani tudja a szöveg műfaját is. Azt vizsgálja, hogy a leíró stílus az irányadó vagy az, amely bevonja az olvasót a történetbe. A számítógép a tárgyi leírást és a kitalált történetet 98 százalékos pontossággal különbözteti meg. Ezt a szoftvert számos területen lehet hasznosítani, például az álnevek és a plagizálás leleplezésére.