Klaudia
-4 °C
2 °C

Újabb amerikai űrszonda indul a Marsra 2007-ben

MTI
2003.08.05. 17:36
Újabb Mars-kutató szondát indítanak 2007-ben az Egyesült Államokból, közölte hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). A Phoenix nevű űreszköz a tervek szerint 2008-ban száll le a vörös bolygó északi féltekéjére. Feladata, hogy kiderítse: a felszín alatti talajminták tartalmaznak-e életre utaló szerves molekulákat. A Phoenix a NASA 325 millió dollár költségű Mars Scout programjának lesz az első küldetése.

Jelenleg két amerikai önjáró robot - a Spirit és az Opportunity - tart a Marsra. A tervek szerint mindkettő januárban száll le az égitest egyenlítő környéki vidékére, hogy kiderítsék lehetett-e valamikor elegendő víz az élet kialakulásához.

Az Európai Űrügynökség (ESA) keringő egysége, a Mars Express december végén érkezik meg a bolygóhoz. Ugyancsak ebben az időben várható a Nozomi japán szonda megérkezése is a Marshoz.

A vörös bolygó körül jelenleg két ember alkotta szerkezet, az amerikai Mars Global Surveyor és az Odyssey kering, mérések eredményeit és a bolygó felszínéről készített fényképfelvételeket a Földre továbbítva.