Szabolcs
20 °C
35 °C

Ősszel kerül a parlament elé a Nemzeti Természetvédelmi Alapterv

MTI
2003.08.27. 17:20
A Nemzeti Természetvédelmi Alaptervet ősszel tárgyalja az Országgyűlés; a természeti értékek megőrzését célzó feladatok hatékony összehangolását szolgáló dokumentumról a Nemzeti Környezetvédelmi Programról szóló előterjesztéssel közösen határoz a parlament - közölte Persányi Miklós szerdán Gödöllőn egy szakmai konferencián.

A Nemzeti Természetvédelmi Alapterv az Európai Unió Natura 2000 programjával, és az érzékeny természeti területek kezdeményezésével kapcsolatos tennivalókat, továbbá a jelenlegi védett területek kezelési terveit tartalmazza - mutatott rá a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A Natura 2000 program keretében 500 különböző európai jelentőségű, természeti értékekkel bíró területet jelölnek ki Magyarországon. A program beindulását követően ezek a területek az ország 15 százalékát fedik majd le úgy, hogy ebbe már beleszámít a jelenleg 9,7 százalékos természeti oltalom alá tartozó területi hányad.

Az érzékeny természeti területek kezdeményezés a nemzeti agrár-környezetvédelmi program részeként a megőrzendő területek környezetbarát használatát célozza. Amennyiben egy ilyen területen a gazdálkodó vállalja a különböző korlátozásokat és a természetbarát-termeléssel együtt járó többletmunkát, akkor támogatásban részesül - mondta. Az ilyen célokra az unió a közös agrárpolitika részeként jelentős anyagi eszközöket fordít.