Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Zenei fájlt árvereznek az Ebayen

Index
2003.09.04. 16:37
Egy amerikai férfi árverésre bocsátotta az Apple iTunes zenei szolgáltatásán keresztül 99 centért megvásárolt egyik zeneszámot. George Hotelling arra kíváncsi, hogy Devin Vasquez "Double Dutch Bus" című számának megvásárlásával milyen jogokra tett szert. A 3,2 MB-os fájlért már 2500 dollárt kínálnak a felhasználók, pedig a lejátszása a digitális másolásvédelmi rendszer (DRM) miatt nehézkes lehet.

A zenei CD-nél az eredeti lemezt minden további nélkül eladhatja jogos tulajdonosa, viszont a helyzet nincs tisztázva a zenei fájlok esetében. Az Apple általános üzleti feltételei nem zárják ki kategorikusan a zeneszám magáncélú továbbértékesítését.

Az árverés bevételét Hotelling az internetes adatvédelemért küzdő EFF polgárjogi szervezet rendelkezésére kívánja bocsátani. Ígérete szerint az értékesítés után nem tart meg másolatot a számból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?