Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sugárzó tartályt találtak Grúziában

MTI
2003.09.09. 21:08
A normálisnál ötvenszer nagyobb mértékű sugárzást bocsát ki az a tartály, amelyre a grúz hatóságok egy volt szovjet katonai támaszponton bukkantak. Levan Gogua, a grúz egészségügyi minisztérium nukleáris biztonságért felelős részlegének helyettes vezetője közölte, hogy a grúz fővárostól, Tbiliszitől 25 kilométerre délnyugatra lévő Tetri-Ckaróban hétfőn sugárzásmérő készüléket találtak, amelyben rádium-226 izotóp volt. Az elmúlt három évben 251 ilyen eszközt találtak Grúziában a különböző katonai bázisokon, ebből 59 esetben a sugárzó anyag a levegővel érintkezett.

Az Egyesült Államok idén nyáron közölte: világszerte több ezer ilyen berendezést elvesztettek, elloptak vagy elhagytak. Az amerikai kongresszus egyik jelentése szerint a legtöbbet Oroszország vidéki területein. Bár a berendezések kis mennyiségben tartalmaznak radioaktív izotópot, szakértők arra figyelmeztetnek, hogy néhány darabból már lehet úgynevezett piszkos bombát készíteni.