Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A Greenpeace az újabb ciános aranybánya ellen demonstrált

Index
2003.09.16. 10:36
A Greenpeace kedden délelőtt a Környezetvédelmi Minisztérium épülete előtt tüntetett az ellen a külszíni fejtésű aranybánya ellen, melyet egy kanadai vállalat tervez megnyitni az erdélyi Verespatak mellett. A szervezet szerint ezzel a szomszédos völgy hatalmas ülepítőtóvá válna, melybe közel 200 millió tonnányi mérgező cianidtartalmú szennyvíz kerülne. Ugyanezen technológia hibája okozta a 2000 januárjában az Aurul cég nagybányai üzemében bekövetkezett katasztrófát. A tervezett új ülepítőtó tízszer nagyobb méretű, mint az Aurul ülepítője.

Az espoo-i nemzetközi egyezmény - melyet Románia és Magyarország is ratifikált - arra kötelezi a beruházó országokat, hogy a döntéshozatalba vonják be azokat a szomszédos országokat, amelyeknek a tervezett beruházás környezeti kockázatot jelent. Az egyezmény alapján hazánk beleszólhat a romániai beruházás engedélyezésébe.

A Greenpeace szerint a kormány az elmúlt egy év során semmiféle hatékony lépést nem tett az espoo-i egyezményben foglalt jogok érvényesítése érdekében. A Greenpeace felszólítja a Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy szerezzen érvényt Magyarország jogainak, azaz haladéktalanul kezdeményezze nemzetközi környezeti hatástanulmány készítését, valamint közmeghallgatásokat az érintett városokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!