Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Az SZDSZ is aláírásokat gyűjtött az állatvédelem szigorításáért

MTI
2003.09.17. 13:46
Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium szabad demokrata politikai államtitkára átadta a fővárosi állatkert előtt az állatvédő szervezetek képviselőinek szerdán a 4500 aláírást tartalmazó íveket, amelyet az SZDSZ gyűjtött az állatkínzás szigorúbb büntetésének kiharcolásáért.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta: a törvénymódosítási javaslat szövege elkészült, és az IM honlapján olvasható. A szabad demokrata politikus szólt arról, hogy ha lezárulnak a környezetvédelmi tárcával az egyeztetések, akkor a kormány állást foglal az ügyben. Véleménye szerint még az ősszel be lehet nyújtani az Országgyűlésnek a javaslatot, és a téli szünet előtt el is fogadhatják. A vonatkozó jogszabály szerint jelenleg az állatkínzásért ötvenezer forint a bírság, valamint maximum 150 ezer forint róható ki szabálysértési bírságként.

"Eddig több mint 100 ezer aláírás gyűlt össze Magyarország lakosságának körében, hogy az Országgyűlés szigorítsa meg az állatkínzás büntetését a büntető törvénykönyvben" - mondta Csölle Anita, a Magyar Állatotthonok Országos Szövetségének (MÁOSZ) szóvivője az aláírások átvételekor. Az Országos Választási Bizottság (OVB) által hitelesített ívekkel indított aláírásgyűjtést a MÁOSZ koordinálja, az íveket szeptember 19-én adják át az OVB-nek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!