Mária
18 °C
28 °C

Olcsóbb közigazgatást hoz az elektronizálás

Napi Gazdaság
2003.09.19. 08:32
Magyarország lépéshátrányban van a fejlett országokhoz képest az elektronikus ügyintézés terén, ezért igen fontos lenne a magyar információs társadalom stratégiájának mielőbbi elfogadása, mondta Bakonyi Péter, az informatikai tárca helyettes államtitkára egy csütörtöki konferencián. A stratégia várhatóan októberben kerül a kormány elé.

Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára úgy véli, hogy a program keretében megszülető elektronikus kormányzat egyik előnye a jelenleginél olcsóbb közigazgatás lesz. Elmondása szerint a lakosság és a vállalkozók részéről leginkább az okmányokkal, valamint az adózással kapcsolatban vetődik fel az elektronikus ügyintézés szükségessége.

A stratégia egyébként 10-15 évre jelöli ki az információs társadalom kialakításával kapcsolatos célkitűzéseket. Magyarország ezzel a stratégiával bekapcsolódhat az eEurope 2005 programba, ám ehhez az unióval is össze kell kapcsolni az infrastruktúrát. Ennek érdekében már folyik a hazai gerinchálózat kialakítása, és ez az év végén már rendelkezésre is fog állni.