Szilárda
-4 °C
3 °C

Szélerőműpark épül Alsószentiván határában

Napi Gazdaság
2003.09.23. 08:08
Szélerőműparkot épít a Fejér megyei Alsószentiván határában a tiszakécskei Boreas Magyarország Kft. A német Boreas Energie GmbH magyar cégének ügyvezető igazgatója, Mala Ferenc elmondta: a területre tervezett húsz áramtermelő blokk mintegy 10 milliárd forint költséggel állhat fel egy közel 500 hektáros területen. Az érintett földtulajdonosokkal és a helyi önkormányzattal már megállapodtak a beruházás részleteiről, s ha az összes szükséges engedélyt sikerül beszerezni, jövőre a kivitelezés is elkezdődhet.

Az uniós elvárásoknak mindenben megfelelő létesítményt az anyacég saját erőből, illetve hitelből finanszírozza. A Boreas az ország különböző térségeiben mintegy húsz hasonló volumenű beruházást készít elő, több tízmillió forintos költséggel. A Boreas középtávon mintegy 200 milliárd forintot kíván beruházni Magyarországon.

Az ügyvezető megítélése szerint a magyar szélerőműprogram megvalósítása elsősorban azért halad a tervezettnél lassabban, mert a tájvédelmi szakemberek, illetve hatóságok között még nem alakult ki egységes gyakorlat az ilyen jellegű beruházások megítélésében. Felgyorsíthatja viszont a hazai szélerőművek építését, ha 2005-re összeáll az ország széltérképe, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint a Gödöllői Agrártudományi Egyetem közreműködésével készül - tette hozzá az ügyvezető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!