Valter
16 °C
31 °C

Időlegesen leáll a paksi harmadik blokk

MTI
2003.09.23. 15:52
A hét végén, szombatról vasárnapra virradó éjjel megkezdődik az atomerőmű harmadik blokkjának leállítása a tervezett 26 napos főjavításra - jelentette be Kovács József üzemviteli igazgató kedden Pakson az atomerőmű sajtótájékoztatóján. Az elmúlt hét végén az országos rendszerirányító kérésére az 1. és 4. blokkon másfél órára 25-25 megawattal csökkentették a teljesítményt.

Az üzemi események sorában szólt az igazgató arról is, hogy a Duna ismételten alacsony vízállása miatt előreláthatóan csütörtöktől újra elrendelik a kisvizes intézkedési terv egyes fokozatát. A jelenlegi 85,26 méteres vízállás az előrejelzések szerint akkorra éri el a Balti-tenger feletti 85 méteres szintet - fűzte hozzá.

Az április 10-11-i üzemzavar helyreállítási programjával kapcsolatban Kovács József elmondta: folyik a tervszerű felkészülés, ismételt méréseket végeznek a tisztítótartály mellett elhelyezett neutronfluxus-mérővel, valamint tovább folytatják a tartály belsejében a sérült üzemanyag-kazetták kamerás vizsgálatát. Ezekről a vizuális vizsgálatokról továbbítják a szükséges információkat a helyreállítással megbízott TVEL cég szakemberei számára, hogy a különböző manipulátorok, szerszámok mozgatásának kidolgozásához minél alaposabb ismereteket szerezhessenek.