Szilárda
-4 °C
3 °C

Jön a környezetterhelési adó

MTI
2003.09.23. 16:24
Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága keddi ülésén általános vitára alkalmasnak találta a környezetterhelési és az energiaadóról, illetve az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A 2004. január 1-től bevezetendő környezetterhelési adó három elemből áll. Levegő-, víz-, illetve talajterhelési díjat kell fizetnie kizárólag a szennyezést kibocsátónak. Ez azt is jelenti, hogy a lakosságra közvetlenül nem terjed ki hatása - mondta Tátrai Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

A környezetterhelési díj mértéke 2008-ig éri el a 100 százalékot, így jövőre 40 százalékos lesz, majd évenként emelkedik. Tátrai Miklós szerint jövőre 11-14 milliárd forint bevétele származhat a környezetterhelési adóból a költségvetésnek. Hozzátette: a szintén bevezetendő energiaadóval együtt összesen mintegy 25 milliárd forint árbevételre számít a központi büdzsé. Ennek az összegnek a 40 százaléka a villamosenergia-termelőket terheli, további mintegy 40 százaléka a lakosság terheit növeli, míg 20 százalék a csatornázási műveket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!