Judit
3 °C
7 °C

Ősi folyót találtak Toronto alatt

MTI
2003.09.24. 09:00
A kanadai Toronto alatt egy betemetett folyamvölgy húzódik, amely a jégkorszakban alakult ki. A földalatti folyóról a 4,5 milliós település eddig mit sem tudott.

A titokra véletlenül derült fény: néhány héttel ezelőtt az Ontario-tó közelében fekvő városi parkban, a High Parkban munkások két artézi kutat fúrtak, és az egyikből olyan erővel tört fel a víz, mintha egy vízcsatornát lékeltek volna meg. A vízsugár 4-5 méteres magasságba lövellt fel, és mire sikerült megfékezni, addigra a másik kút fakadt fel hasonlóképpen.

Szakértők megállapították, hogy a fúrások vélhetően a régóta sejtett, de eddig meg nem talált ősi Lőrinc-folyót lelték meg a föld alatt. A keményebb kőzetréteg fölött mintegy 8-9 méter vastag kavicsréteget találtak, amelyen át most is szivárog az ősi folyó, de hihetetlen lassúsággal: évente egy centimétert halad előre.

Feltételezések szerint a víz a Torontótól 150 kilométerre északra fekvő Georgian-öböl környékéről ered, és a nagyvárosnál ömlik a föld alatt az Ontario-tóba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?