Marcell
19 °C
32 °C

Vírus bénította meg az USA vízumkérelem-felülvizsgálati rendszerét

MTI
2003.09.24. 15:43
Számítógépvírus bénította meg kedden az Egyesült Államok CLASS nevű vízumkérelem-felülvizsgálati rendszerét. Az amerikai nagykövetségek és konzulátusok órákon át nem tudták elérni a CLASS elektronikus rendszert, amely a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a külügyminisztérium, valamint a bevándorlási, a kábítószer-ellenes és a titkosszolgálati hatóságok 12,8 millió bejegyzését tartalmazza. A biztonsági másolat betöltéséig nem lehetett Egyesült Államokba szóló beutazási engedélyeket kiállítani.

A CLASS egyebek közt tartalmazza legalább 78 ezer olyan személy nevét is, akiket terrorista cselekményekkel gyanúsítanak. Ezeket automatikusan összehasonlítják a vízumot kérelmező adataival. A 2001. szeptember 11-i támadások után a washingtoni külügyminisztérium megkétszerezte a tárolt gyanús nevek számát.

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy milyen vírus támadta meg a CLASS-t. Belső tájékoztatás szerint a Welchia elnevezésű számítógép-férget fedezték fel az egyik berendezésben. A Welchia és a Blaster, amely egy hasonló vírus, augusztusban több százezer számítógépet fertőzött meg.