Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Vírus bénította meg az USA vízumkérelem-felülvizsgálati rendszerét

MTI
2003.09.24. 15:43
Számítógépvírus bénította meg kedden az Egyesült Államok CLASS nevű vízumkérelem-felülvizsgálati rendszerét. Az amerikai nagykövetségek és konzulátusok órákon át nem tudták elérni a CLASS elektronikus rendszert, amely a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a külügyminisztérium, valamint a bevándorlási, a kábítószer-ellenes és a titkosszolgálati hatóságok 12,8 millió bejegyzését tartalmazza. A biztonsági másolat betöltéséig nem lehetett Egyesült Államokba szóló beutazási engedélyeket kiállítani.

A CLASS egyebek közt tartalmazza legalább 78 ezer olyan személy nevét is, akiket terrorista cselekményekkel gyanúsítanak. Ezeket automatikusan összehasonlítják a vízumot kérelmező adataival. A 2001. szeptember 11-i támadások után a washingtoni külügyminisztérium megkétszerezte a tárolt gyanús nevek számát.

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy milyen vírus támadta meg a CLASS-t. Belső tájékoztatás szerint a Welchia elnevezésű számítógép-férget fedezték fel az egyik berendezésben. A Welchia és a Blaster, amely egy hasonló vírus, augusztusban több százezer számítógépet fertőzött meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?