Endre, Elek
17 °C
30 °C

A Telekom Austria veheti meg a bolgár mobiltársaságot

MTI
2003.09.25. 16:19
A Telekom Austria (TA) felügyelő bizottsága csütörtökön hozza meg a döntést az ajánlat benyújtásáról a bolgár MobilTel privatizációs tenderére. A könyvek áttekintését a TA már az elmúlt hét péntekén lezárta. Sajtóértesülések szerint a TA tudomására jutott tények megfeleltek elvárásainak. A vásárlás finanszírozásának mikéntje azonban változatlanul nyitott kérdésnek számít. Külső szakértők a MobilTel piaci értékét 1,3-1,5 milliárd euróra becsülik.

A MobilTel lesz a TA negyedik külföldi leányvállalata, amennyiben megvásárlása mellett dönt, és elnyeri a tendert. A Telekom Austria jelenleg Szlovéniában, Horvátországban és Liechtensteinben vetette már meg a lábát leányvállalatai révén. A 29 százalékos telítettségű bolgár mobiltelefon piac el nem hanyagolható növekedési potenciált képvisel. Több mint kétmillió előfizetőjével és 72 százalékos piaci részesedésével a MobilTel a bolgár mobil távközlési ágazat uralkodó szereplőjének számít.

A Handelsblatt értesülése szerint a bolgár mobil távközlési vállalat privatizációja iránt a magyar Matáv, a brit Vodafone a Telenor és Telia-Sonera skandináviai cégek is érdeklődnek. A lap azonban az osztrák vállalatot tekinti esélyesnek.