Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Genetikailag kiugró sprinterek

MTI
2003.09.26. 15:17
Futógénre bukkantak ausztrál kutatók. Felfedezésük erősen valószínűsíti, hogy a kitartó edzéseken és az egészséges táplálkozáson kívül megfelelő génállományra is szükség van ahhoz, hogy valakiből világbajnoki címre is esélyes rövidtávfutó váljon.

Az ausztrál kutatók megállapították, hogy a legnagyobb klasszisokként jegyzett sprinterek szervezetében gyakrabban fordul elő egy bizonyos génváltozat, mint az átlagemberekében. A tudósok szerint az ACTN3 jelzésű gén úgynevezett R-allélja teszi lehetővé, hogy hordozói szédületes vágtákat tegyenek meg.

Ez az allél (génváltozat) kódolja az izomrostokban található alfa-aktinin-3 nevű fehérjét, amely az izmok gyorsabb és erőteljesebb összehúzódásáért felelős. Az ACTN3-nak létezik egy másik változata is, az X-allél, amely viszont nem termel aktinint.

A tudósok külön kiemelték, hogy az R-allél csakis a rövidtávfutóknál fordul elő nagyobb százalékban, a többi atléta esetében az R-allél előfordulásának valószínűsége az átlagemberéhez hasonló értéket mutat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!