Vilhelmina
11 °C
28 °C

Több széndioxid a levegőben

MTI
2003.09.30. 13:47
A globális klímaváltozás egyik fő oka, hogy néhány évtizeden belül megkétszereződik a levegő széndioxid-tartalma, ami önmagában is döntő módon kihatással lesz majd a növényvilágra és ezen keresztül az emberi létre, összegezte Tuba Zoltán professzor, a gödöllői Szent István Egyetem növénytani és növényélettani tanszékének vezetője az EU-támogatással végzett kutatás eredményeit.

Az éghajlat megváltozására többféle prognózis ismert a tudomány világában, egyelőre azonban csupán annyi bizonyos, hogy az őserdők irtása és a szerves eredetű tüzelőanyagok nagyarányú égetése miatt növekvő széndioxid-koncentráció - mint egy doppingszer - felgyorsítja a növények fejlődését.

Mindez hosszabb távon azonban inkább hátrányosan hat majd az élővilágra - tette hozzá. E témában a kutatómunkához a gödöllői tudományos műhely különböző pályázatok útján az elmúlt tíz évben 150 millió forint támogatást nyert el az Európai Uniótól.

A kutatás eredménye szerint a nagy széndioxid "löket" hatására a növényeknek a hajtása helyett inkább a gyökérzete nő majd meg, legtöbbször a termés rovására, ami egyelőre felmérhetetlen következményeket idézhet elő a biológiai táplálkozási láncban is, hívta fel a figyelmet Tuba professzor.