Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Több széndioxid a levegőben

MTI
2003.09.30. 13:47
A globális klímaváltozás egyik fő oka, hogy néhány évtizeden belül megkétszereződik a levegő széndioxid-tartalma, ami önmagában is döntő módon kihatással lesz majd a növényvilágra és ezen keresztül az emberi létre, összegezte Tuba Zoltán professzor, a gödöllői Szent István Egyetem növénytani és növényélettani tanszékének vezetője az EU-támogatással végzett kutatás eredményeit.

Az éghajlat megváltozására többféle prognózis ismert a tudomány világában, egyelőre azonban csupán annyi bizonyos, hogy az őserdők irtása és a szerves eredetű tüzelőanyagok nagyarányú égetése miatt növekvő széndioxid-koncentráció - mint egy doppingszer - felgyorsítja a növények fejlődését.

Mindez hosszabb távon azonban inkább hátrányosan hat majd az élővilágra - tette hozzá. E témában a kutatómunkához a gödöllői tudományos műhely különböző pályázatok útján az elmúlt tíz évben 150 millió forint támogatást nyert el az Európai Uniótól.

A kutatás eredménye szerint a nagy széndioxid "löket" hatására a növényeknek a hajtása helyett inkább a gyökérzete nő majd meg, legtöbbször a termés rovására, ami egyelőre felmérhetetlen következményeket idézhet elő a biológiai táplálkozási láncban is, hívta fel a figyelmet Tuba professzor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?