Máté, Mirella
14 °C
30 °C

A Greenpeace tiltakozik a kettes reaktor újraindítása ellen

OS
2003.09.30. 23:31
A Greenpeace tiltakozik a Magyar Villamosművek azon tervei ellen, hogy a Paksi Atomerőmű kettes blokkját üzembe helyezzék a sérült fűtőkazetták kiemelése előtt. A Greenpeace szakértői szerint az atomlobbi nem tanul saját korábbi hibáiból, melyek az áprilisi üzemzavarhoz vezettek: túlzott kockázatot felvállalva akarja erőltetni az áramtermelést.

A nemzetközi környezetvédő szervezet szakértői szerint a kettes reaktor beindítása az üzemzavar teljes felszámolása előtt technikailag talán lehetséges, de az már nem, hogy később - a sérült fűtőelemek tervezett kiemelésekor - újból leállítsák.

A reaktorblokk újraindításához nagyszámú új fűtőelemek is szükségesek a korábban megsérült, a tisztíthatatlan és a kimerült elemek helyett, amelyek jelenleg a kettes blokk pihentető medencéjében találhatóak. A reaktor következő leállításakor a teljes üzemanyagkészletet ebbe a pihentető-medencébe kellene kipakolni, amelynek nagy része már megtelt a felhasználhatatlan üzemanyag-kazettákkal. Ez a művelet újra a kazetták veszélyes túlzsúfolásához vezethet - amelynek következményeit áprilisban már megismerhettük, írja a közlemény.