Judit
2 °C
7 °C

A Greenpeace tiltakozik a kettes reaktor újraindítása ellen

OS
2003.09.30. 23:31
A Greenpeace tiltakozik a Magyar Villamosművek azon tervei ellen, hogy a Paksi Atomerőmű kettes blokkját üzembe helyezzék a sérült fűtőkazetták kiemelése előtt. A Greenpeace szakértői szerint az atomlobbi nem tanul saját korábbi hibáiból, melyek az áprilisi üzemzavarhoz vezettek: túlzott kockázatot felvállalva akarja erőltetni az áramtermelést.

A nemzetközi környezetvédő szervezet szakértői szerint a kettes reaktor beindítása az üzemzavar teljes felszámolása előtt technikailag talán lehetséges, de az már nem, hogy később - a sérült fűtőelemek tervezett kiemelésekor - újból leállítsák.

A reaktorblokk újraindításához nagyszámú új fűtőelemek is szükségesek a korábban megsérült, a tisztíthatatlan és a kimerült elemek helyett, amelyek jelenleg a kettes blokk pihentető medencéjében találhatóak. A reaktor következő leállításakor a teljes üzemanyagkészletet ebbe a pihentető-medencébe kellene kipakolni, amelynek nagy része már megtelt a felhasználhatatlan üzemanyag-kazettákkal. Ez a művelet újra a kazetták veszélyes túlzsúfolásához vezethet - amelynek következményeit áprilisban már megismerhettük, írja a közlemény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?