Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Magyar inkubátorház az USA-ban

MTI
2003.10.02. 09:10
Fairfaxben, a Washingtonnal szomszédos észak-virginiai megyében szerdán ünnepélyesen megnyílt a Magyar Technológiai Központ (Hungarian Technology Center, HTEC), amelynek a feladata a magyar vállalkozások piacra jutásának, az információs technológiai cégek partnerkeresésének az elősegítése.

A központ inkubátorházként segíteni fogja a magyar vállalkozásokat a tájékozódásban, versenyképességük javításában az amerikai piacon. A HTEC helyszínéül a kaliforniai Szilícium-völgy és az észak-virginiai Fairfax megye jött szóba, és az utóbbi mellett döntöttek, mivel rendkívül dinamikusan fejlődő terület.

Suhajda Attila, a HTEC vezetője a távirtarti irodának elmondta, hogy a magyarországi kis és közepes vállakozások segítését célzó programban a cégek három év alatt maximum 100 ezer euró értékben kaphatnak piacra jutási támogatást, ha a költségek felét maguk állják. A pályázók a támogatást nem pénzben, hanem szolgáltatásokban kapják. A HTEC a magyar cégek számára is elérhető oktatási hátteret szeretne biztosítani a virginiai George Mason Egyetem segítségével, amelynek Incubator America programja több mint 120 tanfolyamot kínál az amerikai piacra induló vállalkozásoknak.