Gerzson
-3 °C
3 °C

A mobilcégek nem szállnak be az egyetemes szolgáltatásba

Napi Gazdaság
2003.10.02. 11:09
Az elektronikus hírközlésről szóló, a kormány által kedden elfogadott törvény szerint a mobilszolgáltatók nem vesznek részt az egyetemes szolgáltatásban, ez a vezetékes cégek joga és kötelezettsége lesz, mondta Pataki Dániel, az informatikai és hírközlési tárca (IHM) helyettes államtitkára egy szerdai sajtóbeszélgetésen.

Az egyetemes szolgáltatás részét képezi a jövőben a funkionális internet, az erre vállalkozó társaságnak biztosítania kell a technikai elérést. Az IHM szerint évente mintegy 3 milliárd forintot fordítanak majd arra, hogy havi ezer forintot átvállaljanak a mintegy 250 ezer rászoruló előfizetési díjából.

A tervezet abban is eltér akorábbi szabályozástól, hogy a kábeltelevíziós és a kis bevételű cégek nem szállnak be az egyetemes szolgáltatás finanszírozásába, ahogy két éves moratóriumot élveznek az új piaci szereplők is.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy januártól megvalósul a vezetékes számok hordozhatósága. Erre az IHM 600millió forintos biztosít, a költségek oroszlánrészét, 1,9 milliárd forintot az érintett cégek állnak.